Piriformis syndroom

Het Piriformis Syndroom is genoemd naar de peervormige spier (Musculus Piriformis) die de functie heeft het bovenbeen naar buiten te trekken en tevens naar buiten te draaien. De grote zenuw van het been, de Nervus Ischiadicus, loopt bij de meeste mensen onder deze spier langs. Bij 15% van de mensen loopt hij er zelfs doorheen. Men denkt dat door een zwelling of een spasme van deze spier de zenuw geïrriteerd raakt.


Symptomen


Een zeurende pijn, diep in de bilspier. Enige uitstraling naar de achterkant van het dijbeen (doorgaans niet voorbij de knieholte) en soms ook naar de rug. In ontspannen toestand is het been naar buiten gedraaid (tenen wijzen naar buiten). De pijn kan uitgelokt worden door lange autoritten (gaspedaal langdurig ingedrukt gehouden).
Dit syndroom komt 6 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Bij ischialgie is er sprake van uitstralende beenpijn zonder dat er noemenswaardige rugpijn bij zit. 
Er is daarbij vaak sprake van diepe drukpijn midden op de bil en onder de zitknobbel. De pijn straalt uit langs de achterzijde van het bovenbeen via de knieholte tot in de kuit en soms tot in de voet en tenen.


Fysiotherapie


Middels fysiotherapie kan de tonus (spierspanning) van de M. Piriformis gereduceerd worden en de Nervus Ischiadicus gemobiliseerd worden om een vrije ruimte voor de zenuw te garanderen. De behandeling leidt in de meeste gevallen op korte termijn tot klachtenreductie.

Naar boven
Piriformis syndroom
Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl