COPD Revalidatie Leiden

COPD is een verzamelnaam van de twee aandoeningen van de longen; chronische bronchitis en longemfyseem. De belangrijkste oorzaak van COPD is roken. De klachten die horen bij COPD ontstaan door langdurig contact met sigarettenrook, maar kunnen ook veroorzaakt worden door contact met steen-, metaal- of graanstofdeeltjes in de lucht.
Door de irritatie ontstaat een ontsteking in de kleinere vertakkingen van de luchtwegen en schade aan de longblaasjes, dit in tegenstelling tot astma waar de klacht zich afspeelt in de grote luchtpijp.

U merkt daarom waarschijnlijk al enige tijd dat u last heeft van benauwdheid bij inspanning (traplopen), hoesten, opgeven van slijm en gevoeligheid voor bepaalde luchtjes als rooklucht, baklucht of verflucht. U heeft wellicht soms last van een plotselinge toename van benauwdheid (exacerbatie) waarbij u meer slijm op hoest. Sommigen van u durven zich niet meer in te spannen vanwege de toename van benauwdheid. Mogelijk valt u af zonder het te willen en worden uw spieren slapper en dunner.

Eenmaal opgelopen schade aan de kleinere luchtwegen kunt u niet herstellen en als COPD niet behandeld wordt gaat de achteruitgang van uw longen en daarmee achteruitgang van uw gezondheid door. Verkoudheden, griep, luchtweginfecties en prikkelende lucht zoals rook kunnen steeds meer klachten geven en gaan langzamer over en periodes met vermeerdering van klachten (exacerbaties) treden steeds vaker op.


Revalidatie


Fysiotherapie / Revalidatie voor COPD is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Er is specialistische kennis nodig op het gebied van gaswisseling, spierfysiologie en ademhaling bij longaandoeningen om veilige en efficiënte revalidatie te kunnen bieden. Patiënten dienen alvorens met de revalidatie te beginnen goed medicamenteus ingesteld te zijn door de huisarts of longarts (medicamenteuze therapie). Aan het begin van de revalidatie zal uitgebreid onderzoek plaats vinden onder andere naar de inspanningscapaciteit, spierfunctie, ademhalingstechniek en lichaamssamenstelling. Naar aanleiding van het onderzoek zal uw revalidatieprogramma worden opgesteld en gericht zijn op:
  • het bevorderen van de mucusklaring
  • het verbeteren van het inspanningsvermogen
  • het verminderen van dyspneu (kortademigheid)
Fysiotherapeutische revalidatie helpt de risico’s op een exacerbatie (plotse toename van benauwdheid) te verkleinen, de continue benauwdheid die u ervaart te verminderen, de kans op een ziekenhuis opname te verkleinen en de achteruitgang van uw longfunctie te remmen.

Naar boven
COPD Revalidatie Leiden
Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl