Artrose, Artritis / gewrichtsklachten

Artrose
Artrose is de diagnose voor een aandoening aan het kraakbeen in gewrichten. Artrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd.
Artrose ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam geproduceerd kan worden. Het kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het helemaal. Bij artrose vermindert ook de vloeistof in het gewricht. Deze vloeistof, synoviale vloeistof geheten, is nodig om het gewricht soepel te laten draaien en om schokken te absorberen.

  • Gonartrose - artrose van de knie
  • Coxartrose  - artrose van de heup

Artritis / gewrichtsontsteking

Bij lokale artritis is er sprake van een ontsteking van een gewricht. Artritis betekent ontsteking, omdat het hierbij om één gewricht gaat, wordt het lokale artritis genoemd. Bij een gewrichtsontsteking wordt het slijmvlieslaagje in het gewricht dikker. Dit produceert dan extra gewrichtsvocht (synoviale vloeistof). Het gewricht is pijnlijk en kan stijf, gezwollen, rood en warm zijn.  Ook kunnen bepaalde bewegingen pijn doen. Soms kan er ook sprake zijn van koorts met koude rillingen. Ook de zwelling van het gewricht kan pijn doen, waardoor mensen hun beweging of houding aanpassen. Een voorbeeld is de elleboog licht gebogen houden. Dit heet de 'stand van Bonnet'. Artrose en artritis kunnen ontstaan onder invloed van hypermobiliteit maar ook als auto-immuunziekte; in dat geval zijn het symptomen van een reumatische aandoening.


Fysiotherapie

De behandeling van gewrichtsklachten richt zich op de afname van de ontstekingsactiviteit, toename van de bewegingsmogelijkheid en daarmee de pijnvrije functie van het gewricht in het dagelijks leven.

Naar boven

Artrose, Artritis / gewrichtsklachten
Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl