Gewricht en hypermobiliteit

Hypermobiliteit is het gevolg van laxiteit van het kapselbandapparaat van de gewrichten. Gewrichten zijn dan extreem beweeglijk. Dergelijke gegeneraliseerde gewrichtshypermobiliteit  kan tot klachten leiden. Tijdelijke hypermobiliteit komt vooral bij jonge vrouwen voor en heeft een hormonale oorzaak. Blijvende hypermobiliteit komt bij 2% van de volwassenen voor en heeft veelal een familiaire oorzaak.
Het is opvallend dat gewrichtshypermobiliteit vaker wordt gezien bij beroepen die grote laxiteit van gewrichten vragen zoals muzikanten, balletdansers en turners. Met het ouder worden nemen de episode van klachten meestal af.
 
Oorzaak
Tot nu toe is er alleen bekend dat in 65% van de gevallen de eerstegraadsverwanten ook hypermobiel zijn.
 
Symptomen
Kort durende gewrichtspijnen van de ledematen, lage rugklachten  en instabiele discus (tussenwervelschijf). Vocht in het kniegewricht en enkels. Verstuikingen met kortstondige artritis. Ontwrichting (luxeren) of net niet-ontwrichting (sub-luxatie) van de knieschijf en temporo mandibulaire dysfunctie (TMD).
 
Fysiotherapie
Het is belangrijk om bij de symptomen de juiste diagnose te stellen en uitleg te geven over de oorzaak van de gewrichtsklachten. Er zijn aanwijzingen dat spierversterkende oefeningen gewrichten stabieler maken en daarmee gewrichtshypermobiliteit kunnen verminderen.

Naar boven
Gewricht en hypermobiliteit
Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl