Astma

Astma is een chronische ziekte van de luchtwegen waar ongeveer
3 op de 100 mensen last van hebben. Astma wordt vaak samen genoemd met COPD, maar astma blijkt reeds sinds jaren een ziekte van de grote luchtpijp en niet van de longen.
Astma wordt gekenmerkt door aanvallen van buiten adem zijn, een beklemmend gevoel op de borst, piepende ademhaling en hoesten. Deze klachten komen doordat de luchtwegen vernauwd en ontstoken zijn. De luchtwegen van mensen met astma zijn gevoeliger, raken snel geprikkeld. Veel patiënten met astma hebben last van allergieën. Sommige mensen hebben voortdurend klachten en anderen hebben tussen de aanvallen in geen luchtwegklachten.

Astma kan op elke leeftijd ontstaan. Waarom sommige mensen deze ziekte wel en andere deze niet hebben is niet bekend. Acute astmaklachten kunnen veroorzaakt worden door veel verschillende prikkels. Voorbeelden hiervan zijn koude lucht, zware inspanning en stress. Deze prikkels kunnen ook "allergenen" zijn. Allergenen zijn stoffen die aanwezig zijn in de omgeving en die allergische reacties kunnen opwekken. Voorbeelden van allergenen zijn pollen, huidschilfers van dieren, huisstof, milieuvervuiling, bepaalde voedingsstoffen, parfum en sigarettenrook. Allergenen zorgen ervoor dat de slijmvliezen van de luchtwegen opzwellen en ontstoken raken. Er wordt extra slijm geproduceerd en de spieren van de luchtwegen trekken zich samen. Er is dan minder ruimte waardoor de lucht in en uit kan stromen. Aanvallen kunnen vaker voorkomen of ernstiger zijn bij mensen die een luchtweginfectie hebben.


Astma & Fysiotherapie


Meer dan 35% van de patiënten met astma heeft stem- of keelklachten door het gebruik van corticosteroïden. U kunt uw medicijngebruik reduceren door met fysiotherapie uw inspanningscapaciteit te verbeteren. Door fysiotherapie kunt u een juiste ademhalingstechniek aanleren, eventueel slijm leren ophoesten (huffen en drainage) en uw inspanningscapaciteit verbeteren, zodat u tevens minder beperkt zult zijn in uw dagelijks leven. Bij geringe mate van astma kunt u advies vragen omtrent hoe zelf te sporten / inspanning te verrichten.

Naar boven
Astma
Corpus Mentis
Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap
Herenstraat 39
2313 AE Leiden
071 - 889 14 35
Fysiotherapie Leiden
Email praktijk: info@corpusmentis.nl
Email cursussen: cursus@corpusmentis.nl